Sint-Lambrechts-Woluwe heeft het Ereteken van de Europaprijs ontvangen
Deze onderscheiding erkent de acties die de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe sinds enkele jaren onderneemt om het Europese ideaal te bevorderen, op initiatief van de burgemeester, en de schepen voor internationale solidariteit, jumelages en betrekkingen met de Europese gemeenschappen.
“Wij zijn zeer verheugd over de toekenning van het Ereteken van de Europaprijs, dat de gehechtheid van Sint-Lambrechts-Woluwe aan het Europese ideaal verder benadrukt en ons aanmoedigt om de Europese waarden en culturen nog meer te vieren, samen met de andere bekroonde steden”, aldus de burgemeester en de schepen voor internationale solidariteit, jumelages en betrekkingen met de Europese gemeenschappen.
Met deze erkenning onderstreept de Raad van Europa de gehechtheid van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe aan de waarden die aan de basis liggen van het Europese project en de opbouw ervan: mensenrechten, vrijheid, gelijkheid, democratie, rechtsstaat, rechtvaardigheid, solidariteit, afwijzing van discriminatie, racisme en antisemitisme, enz. Sint-Lambrechts-Woluwe werkt onvermoeibaar, via talrijke acties, om inhoud te geven aan het motto van de Europese Unie: “in verscheidenheid verenigd” teneinde ons eraan te herinneren dat er in de EU veel culturen naast elkaar bestaan, maar dat hun gemeenschappelijke kenmerk de bereidheid is om zich open te stellen voor anderen en hen te respecteren!
Deze gehechtheid is des te belangrijker omdat er ook ongeveer 23.000 buitenlandse onderdanen in Sint-Lambrechts-Woluwe wonen (38% van de bevolking). De expats komen hier om te studeren, te werken of gewoon om hun dagen in alle rust door te brengen en stellen vooral de rustige en luchtige woonwijken op prijs.
Of het nu gaat om de festiviteiten rond de Dag van Europa, de jumelageactiviteiten en de internationale partnerschappen met Meudon (Frankrijk), Mbazi-Simbi (Rwanda) en Bandalungwa (Democratische Republiek Congo), de solidariteitsacties of het werk met de Woluwse jongeren (rond de herdenkingsplicht), de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe roept in dit kader voortdurend het Europese ideaal op en maakt de bevolking bewust van het belang dat de Europese eenheid voor ieder van ons inhoudt.
De gemeente bevordert bovendien de integratie en burgerparticipatie van buitenlandse onderdanen, in het bijzonder door hen dagelijks en bij speciale evenementen te verwelkomen, bijvoorbeeld door andere talen dan de nationale talen te gebruiken.
Het Ereteken werd in 1955 door de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa in het leven geroepen en is de op één na hoogste onderscheiding die aan gemeenten wordt toegekend voor hun Europese acties. Sint-Lambrechts-Woluwe streeft ernaar om in de komende jaren de Europaprijs te winnen.