Afdeling Gemeentelijke Administratieve Sancties
De afdeling Gemeentelijke Administratieve Sancties ziet toe op de uitvoering van de administratieve sancties bedoeld door de wet van 24/06/2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Sancties worden opgelegd door de sanctionerend ambtenaar in geval van inbreuken op het algemeen politiereglement en andere gemeentelijke politiereglementen (reglement betreffende de private bezetting van het openbaar domein, politiereglement betreffende het gebruik en de bezetting van parken, groene ruimtes en speelplaatsen, enz.).
Men kan drie categorieën inbreuken onderscheiden:
- De louter administratieve inbreuken, die enkel administratiefrechtelijk kunnen worden gesanctioneerd.
- De gemengde inbreuken, die administratiefrechtelijk en strafrechtelijk kunnen worden gesanctioneerd. Een protocolakkoord tussen de procureur des Konings en de gemeente bepaalt, in overeenstemming met de wetgeving, de gemengde inbreuken, zodat het Parket zich ertoe verbindt om niet te vervolgen en de gemeente zich ertoe verbindt om deze te behandelen (nachtlawaai, beledigingen, bepaalde soorten schade, enz.) en de inbreuken waarvoor het Parket zich het recht voorbehoudt om te vervolgen (vrijwillige slagen en verwondingen, schade aan voertuigen, enz.).
- De inbreuken op het vlak van stilstaan en parkeren. Het gaat eveneens om gemengde inbreuken die vallen onder een protocolakkoord met het Parket.
De inbreuken kunnen worden vastgesteld door de politie en door de daartoe door de gemeenteraad aangewezen gemeentelijke ambtenaren. Deze laatsten zijn bevoegd om vaststellingen te doen van louter administratieve inbreuken en van de inbreuken op het vlak van stilstaan en parkeren.
Bemiddeling in het kader van gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
Een GAS-bemiddeling kan worden aangeboden aan meerderjarige overtreders door de sanctionerend ambtenaar bij inbreuken op het algemeen politiereglement of andere gemeentelijke reglementen. Ze is verplicht als de inbreuk op het algemeen politiereglement betrekking heeft op een minderjarige. Ze is opgezet om snel en doeltreffend op te treden tegen overlast en heeft als doel de dader in staat te stellen de door hem of haar veroorzaakte schade te vergoeden of te herstellen. Wanneer bemiddeling wordt voorgesteld, neemt de GAS-bemiddelaar schriftelijk contact op met de overtreder. Een GAS-bemiddeling stelt de partijen (de benadeelde partij en de overtreder) in staat om de inbreuk te bespreken en samen een oplossing te vinden (vergoeding of herstel van de veroorzaakte schade), waarbij verzoening en herstel de belangrijkste doelstellingen zijn, evenals het voorkomen van recidive.
Meer informatie en inlichtingen op 02 761 29 77. Â
Burgerdienst
Naast het GAS-bemiddelingsproces kan aan overtreders als alternatief een burgerdienst worden aangeboden. Zo’n burgerdienst wordt gedefinieerd als een dienst van algemeen belang die door de overtreder wordt verleend ten behoeve van de gemeenschap. Burgerdiensten worden voornamelijk uitgevoerd binnen de dienst Openbare Netheid en Wagenpark. Andere gemeentediensten (in het bijzonder de dienst Preventie) kunnen echter ook potentiële dienstverleners verwelkomen.Â
-
Preventie
Tomberg 188
02 761 28 83
prev@woluwe1200.be