Waterbeheer

Waterbeheer

Waterbeheer

Een gemeente die haar strijd tegen overstromingen en droogte voortzet

De klimaatverandering zal gevolgen hebben voor het waterbeheer. Het zal namelijk nodig zijn om wateroverschotten te bestrijden tijdens periodes van extreme regenval (overstromingen) en om tekorten te compenseren tijdens periodes van droogte door het verbruik te beperken.

Om overstromingen tegen te gaan, moet de gemeente kunnen rekenen op de steun van de gewestelijke overheden (Leefmilieu Brussel, Hydria) en de gemeentelijke overheden (gemeenten in het stroomgebied van de Woluwe). Sint-Lambrechts-Woluwe heeft een retentiebekkencapaciteit van 40.500 m³.

Toch zal de gemeente moeten blijven waken over de doorlaatbaarheid van haar bodem, want bepaalde zones op de bodem van het Woluwedal vormen een groot overstromingsrisico (Woluwedal, Paul-Henri Spaakpromenade, Vootstraat, Hymans-Vanderveldetunnel, Woluwe Shopping Center, SintLambertusplein, metrostation Roodebeek, Stationsstraat van Woluwe, enz.)

Een van de doelstellingen van de gemeente is ook om waterlopen opnieuw met elkaar te verbinden (bv. de Struykbeek met de Woluwe) of wadi’s aan te leggen langs de loop van voormalige waterlopen (bv. de Roodebeek in het Goudeneilandenpark) om ze te versterken. + foto van de Woluwe

Het watergebruik moet bovendien worden gerationaliseerd binnen gebouwen en in de openbare ruimte. Er zal verder bijzondere aandacht worden besteed aan de strijd tegen waterarmoede: water is een gemeenschappelijk goed dat voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Gevolgen van de klimaatverandering:

  • 1) Regenval: de frequentie en intensiteit van extreme regenval zal waarschijnlijk toenemen. De IPCC – “Intergovernmental Panel on Climate Change” of Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering – voorspelt in zijn slechtst denkbare scenario dat we tegen 2100 een toename kunnen verwachten van het aantal dagen met minstens 10 mm neerslag per dag. Ter vergelijking: in België valt vandaag gemiddeld 910 mm regen per jaar.
  • 2) Overstromingen: lde blootstelling van Brussel aan het overstromingsrisico zal waarschijnlijk toenemen als gevolg van de verstedelijking en de toenemende verharding van de bodem.
  • 3) Droogteperiodes: de frequentie en de ernst van droogteperiodes zullen waarschijnlijk toenemen. Experts van de IPCC schatten dat uitzonderlijke droogteperiodes zoals die in 1976 tegen 2100 tot vijf keer vaker kunnen voorkomen.

Onze gemeente onderneemt al actie…

  • Aanleg van infiltratiezones in de wijken (bv. regentuin aan Hof ten Berg, wadi’s rond de Dumontlaan, enz.)
  • Ontwikkeling van systemen voor regenwaterrecuperatie (stormbekken, regenwatertanks bij het sportcomplex Poseidon en het Fallonstadion, enz.)
  • Toekenning van milieupremies, met name voor de installatie van regenwatertanks en groendaken en voor de aanleg van natuurlijke poelen – Meer informatie: gemeentelijke dienst duurzame ontwikkeling – d.durable@woluwe1200.be

Enkele belangrijke acties voor de toekomst

  • Organisatie van burgerparticipatieworkshops in overstromingsgebieden van de gemeente
  • Herstel en onderhoud van de Struykbekenpoelen en gemeentelijke wetlands
Hebt u een vraag of wilt u contact met ons opnemen?

Hebt u een vraag of wilt u contact met ons opnemen?

Cel Duurzame ontwikkeling en leefmilieu