Openbare ruimte en biodiversiteit

Openbare ruimte en biodiversiteit

Openbare ruimte en biodiversiteit

Een gemeente die de rijkdom van haar natuurlijke erfgoed onder de aandacht brengt en haar biodiversiteit beschermt

Sint-Lambrechts-Woluwe is een van de bosrijkste gemeenten van het Brussels Gewest. Ongeveer 8,5% van het grondgebied bestaat uit openbare groene ruimtes, dat is 13,9 m2 per inwoner, tegen een gewestelijk gemiddelde van 12 m2 .

De grote uitdaging in een verstedelijkt gebied is natuurlijk om deze oases van rust te behouden en eventueel uit te breiden. Om dit te bereiken spelen de bevordering van stedelijke groene ruimtes en de bewustmaking van de bevolking rond respect voor het milieu en de natuur een belangrijke rol.

Gevolgen van de klimaatverandering:

Zo’n 25 tot 75% van de in ons land voorkomende soorten zouden hun populatie in meer of mindere mate kunnen zien afnemen. Stijgende temperaturen kunnen ook de verspreiding van invasieve soorten en de komst van insectenplagen in de hand werken. Dit is nu al het geval met de verschijning van de tijgermug en de Aziatische hoornaar.

Onze gemeente onderneemt al actie…

  • Samenwerking met Sibelga om ledverlichting in openbare ruimtes te vervangen
  • Vergroening en demineralisering van schoolpleinen (bv. Princesse Paola, Prinses Paola, Parc Malou – Robert Maistriau, Van Meyel) en openbare ruimtes (bv. Verheyleweghenplein, wegen in de wijk Montald/Abeloos)
  • Keuze van boomsoorten die geschikt zijn voor bestuivers

Enkele belangrijke acties voor de toekomst

  • Bestrijding van hitte-eilanden (dankzij projecten om de openbare ruimte te vergroenen) en ontwikkeling van koelte-eilanden (bv. Sint-Lambertusplein, Vrijetijdsplein)
  • Herstel en onderhoud van het Goudeneilandenpark en het Sint-Lambertuspark
  • Bosbeheer in het Roodebeekpark
Hebt u een vraag of wilt u contact met ons opnemen?

Hebt u een vraag of wilt u contact met ons opnemen?

Cel Duurzame ontwikkeling en leefmilieu