Fietsers
Routes
Gewestelijke fietsroutes (GFR)
Gewestelijke fietsroutes zijn aanbevolen routes voor verplaatsingen met de fiets over middellange en lange afstanden door verscheidene gemeenten. (Raadpleeg hier de website van Brussel Mobiliteit.)
Op het grondgebied van Sint-Lambrechts-Woluwe bestaan er 3:
- GFR 3: de route doorkruist de gemeente van west naar oost, van de Brand Whitlocklaan naar de Hippokrateslaan of de Wezembeekse Laan;
- GFR 4: de route doorkruist de gemeente van west naar oost, van de Brand Whitlocklaan tot het einde van de Stokkelse Steenweg;
- GFR B: de route doorkruist de gemeente van noord naar zuid, van de Léon Grosjeanlaan naar het metrostation Gribaumont.
Gemeentelijke fietsroutes (GemFR)
Er zijn op gemeentelijk niveau een aantal fietspaden ingericht:
- in de Kerselarenlaan, van het Levieplein tot aan het Marie-Joséplein;
- in de Konkelstraat;
- tussen het Heilige-Familieplein en de Steenboklaan (fietspad gecombineerd met een voetgangerszone).
Wanneer de breedte van de rijbaan de aanleg van een fietspad niet toelaat, worden fietssuggestiestroken op de grond gemarkeerd om automobilisten op de aanwezigheid van fietsers te wijzen en fietsers te helpen hun plaats op de rijbaan in te nemen. Â
Beperkt eenrichtingsverkeer (BEV)
BEV is ingevoerd in alle straten waar dit mogelijk is. De straten waar dit niet kan worden ingevoerd zijn niet breed genoeg (bijvoorbeeld de Sint-Lambertusstraat, de Karrestraat en de Hertogstraat) of vormen een gevaar voor de fietsers door de aanwezigheid van het openbaar vervoer. De aanwezigheid van tramsporen kan de invoering van BEV ook bemoeilijken.
Download hier de kaart van de BEV’s  Â
Parkeren
Er bestaan in de gemeente meer dan 1.200 fietsparkeerplaatsen, vooral langs de grote verkeersassen en in de omgeving van het openbaar vervoer of van het gemeentehuis.
Download hier de kaart van de fietsboxen in Sint-Lambrechts-Woluwe Â
Gesloten fietsboxen
De gemeentelijke autoriteiten installeren elk jaar minstens 5 gesloten fietsboxen met elk 5 fietsenstallingen die worden verhuurd aan inwoners zonder bergplaats voor hun fiets. Vrijwel alle huidige 55 fietsboxen zijn vol. Voor de meeste is een wachtlijst opgesteld, in de wetenschap dat de gemeente binnenkort meer fietsboxen zal hebben. Prioriteit zal worden verleend aan kandidaten die hun fiets dagelijks gebruiken om naar hun werk te gaan (op basis van een attest van hun werkgever).
- Aanvraagformulier voor gesloten fietsboxen
- Download hier het reglement voor het gebruik van een plaats in een fietsbox op de grondgebied van de gemeente
- Download hier het reglement dat de voorwaarden vastlegt voor de bezetting van een plaats in een fietsbox op het grondgebied van de gemeente
- Kaart van de gesloten fietsboxen
Indien u een plaats in een gesloten box wenst aan te vragen, gelieve contact op te nemen met de volgende dienst:
- Afdeling Studie Wegennet en GIS
evg-swg@woluwe1200.b
02 774 35 27 Â
Fietsenrekken
Wij doen een beroep op uw observatiezin! Er is een toezichtprogramma opgezet dat gebaseerd is op de waarnemingen van de gemeenschapswachten ter plaatse. Wij rekenen echter ook op uw medewerking. Zou u graag over een fietsenrek beschikken in de nabije omgeving van uw woning of op een plaats die u vaak bezoekt met de fiets? Of merkt u gewoon plaatsen op waar de fietsenrekken vol zijn of waar fietsen zomaar worden achtergelaten? Laat het ons dan weten via het volgende e-mailadres: developpementstrategique@woluwe1200.be (indien mogelijk met een foto erbij).
Uw suggesties zullen worden geanalyseerd door de dienst Strategische ontwikkeling. Als de controle ter plaatse positief blijkt, zal de geselecteerde locatie door de dienst Beheer van de openbare ruimte in de jaarlijkse bestelling van nieuwe fietsenrekken worden opgenomen. Hoewel de doelstelling van het gemeentelijke actieplan op basis van de gewestelijke doelstellingen al is bereikt, namelijk 1 fietsenstalling per 20 parkeerplaatsen, willen de gemeentelijke autoriteiten nog een stap verder gaan. Â Â
Verdeelde fietsen
VILLO!
Vind een Villo!-station bij u in de buurt Â
Fietsen in vrije vloot en nieuwe gedeelde voertuigen
Nieuwe voertuigen met elektrische ondersteuning, zoals steps, zijn steeds vaker aanwezig op het grondgebied van het Brussel Gewest. Ze zijn handig om de knooppunten van het openbaar vervoer te bereiken, maar blijven toch aan specifieke regelgeving onderworpen, afhankelijk van de snelheid waarmee er wordt gereden:
- als u stapvoets rijdt (minder dan 6 km/u), wordt u als voetganger beschouwd en mag u dus op de stoep rijden;
- als u sneller dan 6km/u rijdt, wordt u als fietser beschouwd en moet u het fietspad gebruiken;
- deze nieuwe voertuigen mogen aan de ingerichte fietsenrekken of op de stoep worden geparkeerd op voorwaarde dat u 1,5 meter voor de doorgang van voetgangers kunt vrijlaten.
-
Cel Strategische planning en mobiliteit
Wolu Techni-Cité
Stokkelse Steenweg 80
02 774 35 13
strategischeontwikkeling@woluwe1200.beAlle briefwisseling dient gericht te worden aan:
Gemeentehuis
Paul Hymanslaan 2, 1200 Brussel Â- Van maandag tot vrijdag
Van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur
- Van maandag tot vrijdag