De stedenbouwkundige vergunningsaanvraag

Werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is

De werken of handelingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is bij de gemeente, worden opgesomd in het artikel 98 van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (raadpleeg hier het BWRO) en hieronder herhaald:

  1. bouwen, plaatsen van vaste inrichting(en), van reclame-inrichtingen en van uithangborden
  2. verbouwen van een bestaand bouwwerk met uitzondering van instandhoudings- en onderhoudswerken, zelfs als deze werken de omvang van het bestaande gebouw niet wijzigen
  3. een bouwwerk afbreken en/of (gedeeltelijk) heropbouwen
  4. het aantal woningen in een bestaand bouwwerk wijzigen
  5. wijzigen, zelfs als er geen werken vereist zijn, van het geheel of een deel van een (on)bebouwd goed:
    a) van de bestemming, d.w.z. de functie waarvoor het goed moet worden gebruikt volgens de stedenbouwkundige vergunning
    b) van het gebruik ervan. Bij afwezigheid van inlichtingen hierover in de vergunning, wordt het eerste gebruik beschouwd als een gebruikswijziging
  6. hoogstammige bomen vellen, verplaatsen of ze onderwerpen aan elke ingreep die de overleving van de bomen in het gedrang kan brengen, het silhouet wijzigen van een boom die is ingeschreven op de bewaarlijst en ontbossen
  7. gevoelig wijzigen van het reliëf van de grond (vanaf 50cm)
  8. een grond gewoonlijk gebruiken voor:
    a) het opslaan van één of meer gebruikte voertuigen, van schroot, van materialen of afval;
    b) het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwagens voor reclamedoeleinden inbegrepen;
    c) het plaatsen van één of meer verplaatsbare inrichtingen die voor bewoning kunnen worden gebruikt, zoals woonwagens, kampeerwagens, afgedankte voertuigen, tenten.

Sommige werken zijn echter vrijgesteld van een vergunning. Raadpleeg hier het «besluit van “geringe omvang» om na te gaan of uw project vrijgesteld is vrijgesteld van een vergunning, een advies of van de tussenkomst van een architect, of vraag dit na bij de dienst voor het aanvangen van de werken.

 

Dossiersamenstelling van een stedenbouwkundige aanvraag en typedocumenten

 

Indienen van de aanvraag

Voor de online in te dienen aanvragen: https://mypermit.urban.brussels/home

Voor de papieren aanvragen

Het indienen van documenten (nieuwe aanvragen, aanvullingen, …) kunnen enkel worden opgestuurd via de post of afgegeven worden aan het onthaal of de brievenbus van het Gemeentehuis en niet aan het loket van de dienst stedenbouw.

De aanvrager (of zijn architect) moet de benodigde documenten uploaden op het gewestelijk platform https://mypermit.urban.brussels/home in volgende gevallen:

  • de medewerking van een architect is vereist en/of
  • de aanvraag vereist een openbaar onderzoek.

 

Procedures et termijnen

Raadpleeg hier het schema.

De gemeente beschikt over 45 (kalender)dagen om uw aanvraag te analyseren. De aanvrager wordt verwittigd per brief (papieren dossier) of digitaal (dossier MyPermit) wanneer zijn dossier volledig of onvolledig is.

Als het dossier onvolledig wordt verklaard, beschikt de aanvrager over maximaal 6 maanden* om deze aan te vullen, zoniet wordt de aanvraag automatisch zonder gevolg geklasseerd. Elke indiening van aanvullingen doet een nieuwe termijn van 45 dagen lopen voor de Gemeente om te analyseren.

Als het dossier volledig wordt verklaard, is de behandeltermijn 75 dagen* (dossier zonder openbaar onderzoek, zonder overlegcommissie en zonder externe adviezen), 90 dagen* (dossier waarvoor het advies van de overlegcommissie of het gewest vereist is), of 160 dagen* (dossier met verplicht een openbaar onderzoek en een overlegcommissie).

Het College kan beslissen om wijzigingen op te leggen (art.191 van het BWRO). De behandeltermijn wordt dan opgeschort voor maximaal 6 maanden of tot het indienen van de wijzigingen. In het geval van het niet respecteren van het geheel van de door het College opgelegde voorwaarden, kan de aanvraag niet gunstig worden hervat en kan deze worden geweigerd.

De aanvrager kan beslissen om de aanvraag op zijn initiatief te wijzigen tijdens de behandeltermijn (art.126/1 van het BWRO). Om dit te kunnen doen, moet hij eerst de gemeente per brief verwittigen van zijn bedoeling, hetgeen de behandeltermijn voor maximaal 6 maanden opschort. Als geen enkel document wordt ingediend tijdens deze periode, wordt de aanvraag automatisch zonder gevolg geklasseerd.

Voor de aanvragen met betrekking tot vereenvoudigde regularisatie (art.330 §3 van het BWRO) is de behandeltermijn 45 dagen. Deze termijn is niet verplicht en een aanhangigmaking bij het gewest is niet mogelijk.

* Het BWRO voorziet echter in bepaalde situaties die, als ze zich voordoen tijdens de behandeling of de analyse van uw aanvraag, deze princiepstermijn en de te volgen procedure wijzigen (toepassing van artikels 156 §2 en 156/1 van het BWRO).

 

Andere nuttige informatie

 

Energieprestatie van gebouwen (EPB)

Bouw- en installatiewerken en elke bestemmingswijziging waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of een milieuvergunning nodig is, moeten voldoen aan de EPB-vereisten zoals bepaald in het besluit van de regering van het Brusselse Gewest van 21 december 2007 en volgende.

Enkele uitzonderingen vallen buiten het toepassingsgebied van de ordonnantie, namelijk:

  • gebouwen met een kleine oppervlakte (<50m²) zonder woonfunctie;
  • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten;
  • tijdelijke constructies bedoeld voor een gebruiksduur van twee jaar of minder;
  • industriële sites, werkplaatsen of niet-residentiële landbouwgebouwen die geen verwarmings- of klimaatregelingsystemen bezitten of met lage energiebehoeften.

Contact: epbdossierpeb@woluwe1200.be