Terug naar de artikellijst
Bezetting van het gebouw dat eigendom is van de internationale organisatie OACPS

Bezetting van het gebouw dat eigendom is van de internationale organisatie OACPS

Het gerecht beveelt het einde van de bezetting van het gebouw dat eigendom is van de internationale organisatie OACPS (Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan)
De bevoegde ministers keken toe

Bij vonnis van 29 augustus 2024 heeft de vrederechter van Sint-Pieters-Woluwe het einde bevolen van de bezetting, zonder titel of recht, van het gebouw aan de Georges Henrilaan 451 en de deurwaarder, die is aangesteld door de eigenaar van het gebouw, gemachtigd om de openbare macht in te schakelen om indien nodig de bezetters uit te zetten.

In een rechtsstaat is een rechterlijke beslissing bindend voor de overheid en volgens het principe van de scheiding der machten heeft noch een regering noch een burgemeester het recht om zich te verzetten tegen de uitvoering van een rechterlijke beslissing.

Burgemeester Olivier Maingain had op deze mogelijkheid geanticipeerd door de minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), die de diplomatieke bescherming van dit gebouw moet garanderen vanwege de status van de eigenaar, vanaf 9 september uit te nodigen maatregelen te nemen om de bezetters te begeleiden als ze uit het zouden worden gezet. Ondanks een herinnering aan dezelfde minister op 30 september heeft zij zich nooit verwaardigd te antwoorden.

Bij brief van 9 september waarschuwde de burgemeester ook minister Maron. Op 10 september vond een bijeenkomst plaats tussen de vertegenwoordigers van de bezetters, de vertegenwoordiger van het kabinet van minister Maron en de burgemeester om verschillende opties te overwegen.

Op 11 september schreef de burgemeester een brief aan de internationale organisatie die eigenaar is van het gebouw, waarin hij meedeelde dat de bezetters een ontmoeting wensten met de organisatie om oplossingen en modaliteiten voor te stellen, met name financiële en juridische, voor een tijdelijke bezetting met de steun van het Brussels Gewest.

Bij brief van 17 september wees deze internationale organisatie het voorstel af en wenste ze geen ontmoeting met de bezetters van het gebouw. Een kopie van de brief van de OACPS werd naar het kabinet van minister Maron gestuurd zodat hij stappen kon ondernemen om de bezetters te herhuisvesten.

De burgemeester heeft alle initiatieven genomen om de gevolgen van de rechterlijke beslissing zoveel mogelijk te voorkomen.

Het is niet aan een gemeente om taken op zich te nemen die de verantwoordelijkheid zijn van de hogere autoriteiten. Gezien de speciale status van dit gebouw is het aan de minister van Buitenlandse Zaken om, in overleg met de bevoegde gewestelijke minister, na te gaan welke verdere actie in deze zaak moet worden ondernomen.

Ter herinnering: na een eerdere gerechtelijke uitzetting uit een particulier gebouw vaardigde de burgemeester een vorderingsbesluit uit om de uitgezette personen onder te brengen in het centrum Ariane. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (CD&V), spande verschillende procedures aan tegen het besluit van de burgemeester, die nog steeds lopen, om te voorkomen dat de uitgezette personen zouden worden gehuisvest op een plek waar voldoende opvangcapaciteit was. Tegelijkertijd werden de mensen die daar als asielzoekers waren gehuisvest, aangemoedigd om zich er te laten domiciliëren, om de gemeente te dwingen de financiële gevolgen te dragen. Het is duidelijk dat de aftredende federale regering er vooral op uit was om taken die niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vielen op hen af te schuiven. De burgemeester is niet van plan toe te geven aan dit soort chantage.

Contact:

  • kabinet van burgemeester Olivier Maingain: Séverine Claude, directrice van het kabinet (02 774 35 22 – s.claude@woluwe1200.be.