Plannen en voorschriften
Plannen van aanleg
Gewestelijk Ontwikkelingsplan (GOP)
Het GOP omvat de 19 Brusselse gemeenten.
Het gaat om een oriëntatieplan dat de ontwikkelingsprioriteiten voor de ruimtelijke ordening aangeeft alsook de middelen die moeten worden ingezet om deze prioriteiten te verwezenlijken. Het was oorspronkelijk bedoeld als plan dat boven alle andere plannen verheven was, maar heeft nu slechts een indicatieve waarde.
https://perspective.brussels/nl/planningstools
Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP)
Het GBP omvat de 19 Brusselse gemeenten. Het is het referentieplan voor de ruimtelijke ordening in Brussel en staat bovenaan in de hiërarchie van de regelgevende plannen. Het onderscheidt verschillende soorten zones in functie van de voornaamste bestemming die er is toegelaten.
https://perspective.brussels/nl/planningstools
Bijzonder Bestemmingsplan (BBP)
De BBP’s bepalen met precisie, op een grafische en geschreven wijze, de manier waarop het betrokken grondbied moet worden ingericht. Ze bepalen de per zone toegestane bestemmingen, ter precisering of ter aanvulling van het GBP. Deze plannen bestrijken slechts een deel van het gemeentelijk grondgebied. Al hun bepalingen hebben een bindende werking en een wettelijke waarde, waardoor de stedenbouwkundige aanvragen ermee in overeenstemming moeten zijn.
Raadpleeg hier de list van BBP in Sint-Lambrechts-Woluwe Â
Stedenbouwkundige voorschriften
Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV)
De GSV omvat de 19 Brusselse gemeenten. Ze regelt belangrijke aspecten van het dagelijkse leven, zoals de eigenschappen van de constructies en hun naaste omgeving, de bewoonbaarheidsnormen voor woningen, de bouwplaatsen, de reclame- of uithangborden en de inrichting van de rijbaan.
www.stedenbouw.irisnet.be
Gemeentelijk Stedenbouwkundige Verordening (GemSV)
Raadpleeg hier de GemSV
Zonale Gemeentelijke Stedenbouwkundige Verordening (ZGemSV)
Download hier de ZGemSV voor de wijk Stokkel-Konkel
Download hier de ZGemSV voor de Georges Henrilaan
Richtlijnen van het College van burgemeester en schepenen
Download hier de richtlijnen met betrekking tot de opsplitsing van ééngezinswoningen
Download hier de richtlijnen voor Steenbok wijk
De achteruitbouwstrook: enkele regels
- De achteruitbouwstrook is het deel van het terrein dat tussen de rooilijn en de bouwlijn is gelegen.
- Ze is ingericht als tuintje met beplanting in volle grond.
- Ze mag geen bouwwerken omvatten, behalve die welke bij de ingang van het gebouw horen, zoals brievenbussen, omheiningen of muurtjes, trappen of opritten.
- Ze mag niet tot parkeerruimte worden omgevormd of met ondoordringbare materialen worden bedekt, met uitzondering van de paden naar de toegangsdeuren en garagepoorten.
- Wanneer een garage wordt verwijderd (bijvoorbeeld door ze tot een bureau om te bouwen), moet de berijdbare oprit ook worden verwijderd en als tuintje worden heringericht, overeenkomstig de geldende stedenbouwkundige voorschriften.
- De achteruitbouwstrook moet regelmatig worden onderhouden.
Schotelantennes: enkele regels
De plaatsing van een schotelantenne is onderworpen aan een stedenbouwkundige verordening waarvan u hieronder de grote lijnen vindt.
Niet op de voorgevel
De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV) verbiedt formeel de plaatsing van schotelantennes op de voorgevel. Op elke andere plaats moet men erop toezien dat de esthetiek van het gebouw zo min mogelijk wordt aangetast.
Verplichting tot aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning
Of een schotelantenne nu ergens is vastgemaakt of gewoon ergens is aangehecht, voor de plaatsing ervan moet een stedenbouwkundig vergunning worden aangevraagd. De vergunning wordt verleend voor een periode van 9 jaar, waarna een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. De plaatsing van een schotelantenne wordt als een werkzaamheid van geringe omvang beschouwd. Op voorwaarde dat het betrokken gebouw aan geen enkele beschermingsmaatregel is onderworpen, wordt deze werkzaamheid vrijgesteld van een advies van een gemachtigde ambtenaar of van de gemeente alsook de tussenkomst van een architect (behalve indien de plaatsing ervan de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengt). Voor appartementsgebouwen is het belangrijk zich te informeren over het reglement van mede-eigendom ter zake.
Uitzondering
Een stedenbouwkundige vergunning is niet vereist mits de antenne niet zichtbaar is vanuit de openbare ruimte. Indien de antenne zich op het dak bevindt, moet de kleur ervan bovendien identiek zijn aan die van de dakbedekking of transparant zijn. Indien ze zich op de voorgevel bevindt, moet de kleur ervan identiek zijn aan die van de voorgevelbekleding. De oppervlakte van de antenne moet gelijk zijn aan of kleiner zijn dan 40 dm². Op voorwaarde dat de plaatsing geen betrekking heeft op een gebouw waarvoor beschermingsmaatregelen gelden, houdt ze geen enkele afwijking in van het bijzonder bestemmingsplan (BBP), een stedenbouwkundige verordening of een verkavelingsvergunning.
Plaatsing zonder vergunning
Het niet naleven van deze regels is een overtreding. De gemeente en het gewest zijn gemachtigd om een proces-verbaal op te maken, wat kan leiden tot een administratieve boete en de verplichting om de schotelantenne te verwijderen en het pand in de oorspronkelijke staat te herstellen. Â