Terug naar de artikellijst
Dossier Ons gemeentelijk onderwijs

Dossier Ons gemeentelijk onderwijs

Bekijk hier de dossier Ons gemeentelijk onderwijs in Wolu Info n°1 (jaar 2025).

  • Editoriaal van Tamara Lienart, schepen belast met het Nederlandstalig onderwijs

Het onderwijsaanbod in onze gemeente is breed en gediversifieerd. Alle onderwijsnetten bij elkaar zijn er meer dan dertig
scholen, van het kleuteronderwijs tot het secundair onderwijs, gevestigd in Sint-Lambrechts-Woluwe. De gemeente huisvest ook gerenommeerde universitaire en hogere onderwijsinstellingen, zoals de faculteiten geneeskunde en volksgezondheid van de UCL, de hogescholen op de universiteitscampus en ESA Le 75, de gemeentelijke kunsthogeschool.

De 8 gemeentescholen voor basisonderwijs, 7 Franstalige en 1 Nederlandstalige, zijn gereputeerd. Dit dossier stelt ze aan u voor.

Samen met de burgemeester Olivier Maingain, belast met het Franstalig onderwijs, hecht ik er bijzonder veel belang aan dat ons gemeentelijk onderwijs beantwoordt aan de hoogste pedagogische vereisten, zodat onze scholen bijdragen tot de ontplooiing van de leerlingen door niet alleen hun kennis en vaardigheden maar ook hun verantwoordelijkheidszin als toekomstige burgers te ontwikkelen. Daartoe is het pedagogisch project van de gemeentescholen uitgebreid en aangevuld. Het document kan worden geraadpleegd op de website van de gemeente.

Sinds enkele jaren werkt het College van burgemeester en schepenen, met de steun van de bevoegde gemeentediensten, waaronder
de dienst voor het beheer van het patrimonium, aan een groot renovatieplan voor de schoolgebouwen. De investeringen zijn gericht op het verminderen van het energieverbruik, het demineraliseren van de speelplaatsen en het bieden van betere werk- en leeromstandigheden.

Ondanks de moeilijke aanwerving van leerkrachten werk ik samen met de dienst onderwijs en de onderwijsinspectrice om ervoor te zorgen
dat onze gemeentescholen vanaf het begin van het schooljaar over voldoende onderwijzend en ondersteunend personeel beschikken om
de continuïteit van het pedagogisch project te garanderen. Daarom gebruikt de gemeente haar eigen middelen om een aantal onderwijsposten te financieren voor remediëring en ondersteuning bij het leren van de taal, met name voor nieuwkomers die de onderwijstaal niet beheersen. Andere initiatieven worden genomen om buitenschoolse activiteiten en huiswerkscholen te versterken.

Ik besteed bijzondere aandacht aan het taalbadonderwijs, ook al moeten we de passiviteit van de regering van de Franse Gemeenschap betreuren, die nog niet begrepen heeft hoe moeilijk het is voor de inrichtende machten om leerkrachten van de andere taalgroep aan te werven. Het wordt tijd dat de regering deze leerkrachten een statuut geeft om hun aanwerving te stimuleren.

Ik zou ook graag zien dat we een studierichting met een taalbad Engels of Spaans ontwikkelen. Zo’n taalbad zou de beste manier zijn om tegemoet te komen aan de verwachtingen van ouders die hun kinderen willen aanmoedigen om talen met een grote internationale invloed te leren, maar ook van expatgezinnen die willen dat hun kinderen Frans leren terwijl ze een band behouden met hun moedertaal of de taal van hun land van herkomst.

Zoals u kunt zien, is er geen tekort aan ambities voor ons gemeentelijk onderwijs. We zullen regelmatig de balans opmaken van de verwezenlijkingen die ons onderwijs tot datgene maken waarin u uw vertrouwen stelt. Hartelijk dank.

Tamara LIÉNART,
schepen belast met het Nederlandstalig onderwijs.